Oare chiar nimic nu oferă Statul Român?

Aud pe foarte multă lume că România este genul de țară care nu oferă nimic. De multe ori, când stau și mă gândesc, la fel cred și eu dar îmi dau seama apoi că greșesc. Este România o țară nașpa în care stresul și frustrarea atinge cote ridicole, dar dacă stai un pic să analizezi situația, lucrurile nu sunt chiar atât de rele. Noi, românii avem tendința mereu să exagerăm și o să dau un exemplu în cele ce urmează ce oferă statul Român dar unii sunt parcă prea orbiți să vadă chestia asta.

Să luăm de exemplu învățământul. Eu sunt oare curios în ce țară din lumea asta poți avea acces la aproape peste 20 de ani de carte în mod gratuit cum e în România. Un medic de exemplu, face 12 ani cu tot cu liceu, apoi încă vreo 10 de facultate  + practică. Gratis. Apoi, după ce termină acest stagiu, se duce în străinătate și are de obicei tendința să spună că a făcut asta pentru că statul Român nu i-a oferit absolut nimic. Dar oare acești 22 de ani de carte gratuiți, nu sunt ceva? Asta-i nimic?

Vedeți voi, cred că în România există o mare lipsă de medici pentru că și oamenii sunt cum sunt, adică uneori nerecunoscători  dar sunt de părere că un medic se face medic pentru că-i pasă de oameni, nu de bani. Am un respect maxim pentru medicii care au rămas în România cu toate că eu cunosc multe cazuri de asemenea oameni care au avut oferte foarte bune din străinătate și nu au plecat. Știau că dacă pleacă, nu va mai fi nimeni căruia să-i pese de medicină cu adevărat în România.

Știu, e greu să îți îndeplinești visele cu un salariu de medic român, dar eu plec de la premiza că oamenii se fac medici din pasiune pentru a vindeca, nu din pasiune pentru ban…

Leave a Reply