Organismul simte schimbarile

Pe masura ce inaintam inspre vara calendaristica, avem tot mai mult timp lumina. Daca iarna se intuneca undeva la ora 17, observam ca in mai – iunie se intuneca abia pe la ora 22. De luminat la fel, se lumina la ora 5 si jumatate atunci cand vara este in toi. Nu e de mirare faptul ca ne trezim mai devreme fara ceas si adormim mai tarziu. Organismul nostru are nevoie de o perioada minima de acomodare, in care trebuie sa se obisnuiasca cu timpul in care lumina face parte din zi.

Multi prieteni mi-au marturisit faptul ca au inceput sa se plictiseasca groaznic acum ca se intuneca mai tarziu. E drept, cand era iarna, toata lumea mergea la pe la ora 22 la culcare, fiind intuneric de pe la orele 17. Acum, cand ai atata timp cu lumina la dispozitie, inca nu te-ai obisnuit cu el si nu ti-l rezervi pentru a rezolva alte probleme. Din aceasta cauza vorbesc despre acea perioada de acomodare, in care sa ne obisnuim cu timpul liber castigat prin marirea zilei.

Inca suntem buimaciti, inca suntem incapabili sa ne organizam timpul liber. Oamenii de stiinta afirma faptul ca organismul are nevoie de cam 2 saptamani pentru a se acomoda la ora de vara si la programul de vara in sine. Destul de dificil in Romania pentru ca noi nu prea mai avem anotimpuri. Trecerea de la vara la iarna se face destul de brusc si astfel, timpul de acomodare se dilata destul de mult. Schimbarile climatice din ultimii 2 ani ar trebui sa ne puna oleaca pe ganduri, ceva nu facem bine.

Asteptam cu totii o vara cat mai aproape de adevar, cu lumina si caldura, fara canicula si cu mult soare, distractie si concedii. Concedii pentru cei care isi pot lua in aceasta perioada, doar zic.

Leave a Reply