Parisul văzut prin Google Maps este fascinant

Am pierdut ieri vreo jumătate de ceas înainte să mă culc mergând la pas prin jurul turnului Eiffel din Paris. Cu ajutorul Google Maps bineînțeles. Am văzut câteva lucruri care m-au fascinat și care m-au făcut să scriu acest articol. Cred că mai bine zis sunt niște diferențe între Occident și România, între civilizație și sălbăticie. Așadar, să trecem în revistă observațiile mele…

  • Nimeni, dar absolut nimeni nu lasă mașinile parcate aiurea acolo unde există indicatoare care interzice acest lucru. Nu mi-am dat seama unde naiba le parchează milioanele de turiști. Probabil că sunt parcări subterane pe acolo pe undeva, prin jurul turnului, vizibile pe GPS.
  • Nu există SUV-uri. Parisul e plin de Smarturi, Peugeot, Citroen și alte mărci ieftine, cu consum mic și cu dimensiuni cât mai de buzunar. Numai la București vezi SUV-uri deși este aceeași aglomerație.
  • Există poliție. Ceea ce la noi nu prea vezi pe stradă, este polițistul care șade și se uită în stânga, în dreapta, să nu ți se fure geanta sau portofelul. La francezi există acel polițist strategic pus astfel încât să nu existe țigănie și furt.
  • Parcurile din jurul turnului nu sunt extraordinar de întreținute. Mi se par mai întreținute ale noastre, unele dintre ele, dar poate că acest lucru este urmarea sălbăticiei. La Paris poate că nu e nevoie schimbarea băncilor rupte de golani din an în an ori aleile rupte de bețivani, de gazon nou la fiecare 6 luni din cauza mirosului de pișat care s-a îmbibat prin tot parcul.
  • Poluarea care sperie oamenii pe la TV nu este așa vizibilă. Nu știu când a fost fotografiat Parisul de cei de la Google, însă cel puțin atunci nu exista deloc smog. Chiar am fost atent la acest aspect și nu am zărit nimic în neregulă.

Leave a Reply