Pentru simplitate

Atunci cand esti sarac visezi, si visezi mult. Societatea in care traim astazi se invarte in jurul banului mai mult ca niciodata. S-a cladit un cult al banului si al frumosului iesit din comun. Tara oamenilor cu prejudecati numita Romania si-a agravat situatia in ceea ce priveste mentalitatea colectiva, in loc sa urmeze modelul european. De ce spun acest lucru? Simplu… Ma uit in jur la cei care isi construiesc case in spatele statiei unde lucrez eu. In urma cu 3 ani nu era nimic acolo, era un camp si atat. Nu pot sa inteleg cum si de unde au facut rost de bani respectivii sa isi construiasca mastodonti acolo. Pur si simplu nu inteleg, ma depaseste. Suntem cel mai sarac oras din tara si cu toate acestea Severinul se lauda cu case impunatoare fara numar si masini de lux.

Toti construiesc cu caramida, betoane, materiale scumpe si durabile cica… oare sa fie asa? Care e diferenta intre o casa cu 2  sau 3 etaje plina de betoane si una din lemn construita in genul www.miradex.ro? Pai romanii in primul rand au o problema legata de egoism si mandrie. Ei trebuie sa isi construiasca o casa mai inalta decat a vecinului. Fala tiganeasca se pare ca a acaparat si taranii cocliti coborati la oras din varful muntelui. Ce nevoie ai de o casa cu 2 etaje si 15 camere atunci cand locuiesti singur sau cu nevasta? Mentalitatea este cea care ne impinge sa construim asemenea inutilitati. Din pacate suntem greu de urnit catre mai bine.

Simplitatea ne lipseste, si ne lipseste cu desavarsire in tot ceea ce facem. Nu se mai cauta decat lucrurile pompoase si scumpe. Discutam ieri cu un amic despre o lucrare de-a sa. Punea gresie intr-o baie micuta si imi povestea ca s-au dat o gramada de bani pe acea gresie, insa caloriferul de pe vremea lui Ceausescu nu va fi schimbat din baie. E incredibil cat de multa prostie si lipsa de atentie la detalii pluteste in jurul nostru. Poate candva, vom reusi sa spargem aceasta bariera a mentalului de turma si vom reusi sa gandim clar si limpede in functie de necesitati.

Leave a Reply