Petrolistii tin cu dintii de pret

M-am uitat ieri la televizor la o emisiune despre pretul acesta al petrolului, al benzinei, motorinei, chestii de-astea… Ma intereseaza in mod direct pentru ca am masina si pentru ca lucrez in domeniu. Nu am aflat nimic in plus fata de ce stiam, insa m-am simtit oarecum usurat sa vad ca nu sunt singurul indignat de nesimtirea petrolistilor.

In linii mari, pretul barilului este la nivelul de 2008. Cat era benzina in 2008? Vreo 2.8 lei… Cat e acum? Pai e 5.5 lei aproape si toata lumea se intreaba de ce nu scade pretul? Pai pretul nu o sa poata sa scada la fel de mult ca atunci, insa e tinut abuziv la peste 5 lei de nesimtirea unor cacati cu ochi care nu se mai satura de bani.

Care sunt diferentele de taxe si impozite fata de 2008? Pai TVA-ul 24% in loc de 19% si acciza care a crescut cu 1 leu pe litru. In aceste conditii, pretul normal pentru un litru de benzina si motorina ar trebui sa fie in jurul a 4 lei pe litru, nu 5.5 lei.

Uneori am impresia ca nimeni in tara asta nu vrea binele cetatenilor. Guvernantii isi bat joc de noi, petrolistii isi bat joc de noi si din cauza lor ajungem sa avem cel mai scump carburant din parea asta de Europa, patronii ne dau niste salarii din care nu ne permitem sa facn un plin pe luna si as amai departe. Parca e o invitatie la “carativa-va dracului daca nu va convine”…

Ma bucurasem la inceput de an ca ajunsese pretul motorinei undeva la 5.11, chiar se vedea la consum si la portofel treaba asta si se pare Petromului nu-i pasa… Ii pasa numai de profituri. Zic de Petrom pentru ca el dicteaza pretul pe piata de carburanti din Romania. Daca cineva scade sau creste prima data, Petromul este. Nu stiu ce sa mai crd, poate ca noul cod fiscal o sa mai relaxeze aceste preturi asa cum se asteapta toata lumea.

Leave a Reply