Povesti cu stat la coada

Romania este tara in care iti traiesti viata stand la coada. Daca ai nevoie sa expediezi un plic, stai la coada. Daca ai nevoie de o adeverinta, stai la coada. Daca vrei sa iti platesti taxele si impozitele, stai la coada. Aparatul bugetar este extraordinar de depasit si din pacate nu se poate face nimic in aceasta privinta. Au salarii de rahat si asa se explica acreala cu care te trateaza atunci cand le ceri ceva mai complicat.

Ieri am stat 30 de minte la coada sa inregistrez la finante un jurnal de incasari si plati. La registratura finantelor publice s-au strans patroni ce aveau de inregistrat jurnalele banilor personali ai angajatilor. E o lege noua cica… De ce e nevoie sa il inregistrezi la finante nu pot sa inteleg, dar in fine… Notam aici 30 de minute de stat la coada.

Alaltaieri am stat 30 de minute la coada la posta. Treubuia sa achit o taxa pentru un registru unic de control pentru firma si bineinteles ca acea taxa nu se poate plati la ANAF, institutia care il elibereaza. M-am dus fain frumos la posta si acolo ce sa vezi? Nici vorba sa dai banii si sa ti se deie chitanta cu pricina… Nu domne, ar fi prea simplu. Trebuie sa iei un mandat postal pentru firma si sa il completezi dupa ceva model aflat pe masa, cu datele ANAF, iban, trezorerie si asa mai departe… Abia apoi dupa ce ai completat formularul te duci la ghiseu si primesti chitanta.

La oficiul postal la care m-am dus eu, cel de langa ANAF era un singur ghiseu functional si vreo 20 de oameni la coada. Unul dorea sa achite factura la lumina, altul sa expedieze un colet, altul sa ridice o recomandata si asa mai departe. Posta Romana = Turnul Babel al birocratiei.

Leave a Reply