Problema cu soba

Severinul nu e un oras tocmai mare. Dupa ce ca e micut, mai e si slab populat, slab industrializat, toate la un loc. Foarte multi oameni au plecat in strainatate sa munceasca fiind incapabili sa gaseasca serviciu in acest loc. O mare parte din oras e formata din case, vechiul Severin nu prea avea blocuri. Ei bine, pot spune ca desi sarac orasul, multi s-au modernizat. Probabil cu banii castigati in strainatate au reusit sa schimbe clasicele sobe de teracota cu centrale termice pe lemne cu gazeificare. Cei care stau la casa de mici, imi spun mereu ca e deranjanta soba, ca se face mizerie si asa mai departe. Solutia este centrala termica si se pare ca multi au inceput sa cumpere, mai ales ca majoritatea comerciantilor ofera si service pentru centrale termice. Ma refer aici la comerciantii din domeniul incalzirii centrale, bineinteles.

Avantajul centralelor termice, indiferent de combustibilul folosit, este ca iti face si caldura si apa calda. Apa calda e o necesitate mai ales pe timp de iarna, cand temperaturile ajung la minus multe grade in termometre. De asemenea, se pot monta diverse aeroterme capabile sa incalzeasca aerul din incapare, desi folosesc doar agent termic de la instalatia de incalzire sau abur. Practic, se deschid noi orizonturi in momentul in care faci pasul catre modernizare. Soba de teracota nu iti ofera decat caldura si aia cu chin, mizerie si asa mai departe. Pai tin minte bunicii mei faceau focul dimineata si incepea sa se incalzeasca incaperea dupa orele pranzului, atat de mult dureaza.

Sobele vor fi date uitarii cat de curand iar in locul lor isi vor face aparitia sistemele moderne de incalzire centrala, mult mai comode si mai eficiente din punct de vedere termic, al volumului de munca depus pentru punerea/mentinerea lor in functiune si al costurilor de intretinere.

Leave a Reply