Problema medicilor din Romania

Romania ultimilor 25 de ani s-a schimbat extraordinar de mult. Dintr-o tara in care legea era respectata cu sfintenie, de frica sau din constiinta nu mai conteaza, astazi a ajuns o tara in care nimeni nu mai respecta nimic, o tara corupta pana in ultima ei celula, o tara in care se moare cu zile prin spitale. Medicina nu mai e ce a fost, asta e clar. A disparut responsabilitatea si dorinta de afii cel mai bun din randul oamenilor, inclusiv al medicilor.

Bunica unui prieten de-al meu a fost asistenta medicala in maternitate si imi povestea cum erau lucrurile atunci. Fiecare deces al unei mame era cu strasnicie analizat de o comisie superioara venita special ca sa investigheze cazul. Fiecare pastila administrata bolnavului era justificata de cal care o administra iar scoala se facea doar de cei cu bani. Nimeni nu isi permitea sa isi tina copilul la scoala iar acesta sa nu invete carte. Oamenii ajungeau sa vanda tot ce aveau in batatura ca sa poata tine la scoala un copil.

Astazi lucrurile s-au schimbat la 180 de grade. La scoala se duce cine vrea si trece toata lumea. Varul meu imi povestea cum un amic de-al lui a intrat la facultatea de medicina din Bucuresti cu media 5.30. la cu plata bineinteles. Ce medic va iesi de acolo acest om care a intrat cu nici macar media 6? Va iesi de acolo un medic ce nu va fi in stare decat sa ingroape cu zile oamenii in loc sa ii vindece. Medicii trebuie sa fie oameni exemplari, oameni cu constiinta si carora le place sa ajute. La noi exte exact invers, medici ajung toti egoistii care doresc doar bani si iar bani. Atunci cand copilul are febra cumperi un termometru digital si incerci sa tii sub control boala cu sfaturile parintilor care te-au crescut in loc sa il duci la medic. Nivelul de neincredere a atins cote maxime si tocmai pe un palier extrem de important.

Maternitatile din tara sunt dezatruoase. Eu daca as avea un copil nu stiu daca as avea incredere sa imi las nevasta sa mi-l nasca in tara. As prefera sa vand masina si sa il duc la o clinica din strainatate de frica complicatiilor ce pot aparea din cauza incompetentilor de aici. Copilul e ceva nepretuit, e un suflet nevinovat si e sange din sangele tau. E un dar de la Dumnezeu si motiv de bucurie nespus de mare. E crunt si total nedrept ca slaba pregatire a medicilor sa ii afecteze traiul sau sanatatea insa e un risc pe care trebuie sa ni-l asumam.

Din pacate nu sunt semne ca s-ar schimba ceva in viitorul apropiat. Mentalitatea romaneasca e de neclintit si toata lumea doreste sa termine cat mai repede niste facultati pe care nu le frecventeaza, sa ia o diploma apoi sa se angajeze si sa se umple de bani peste noapte. E o mentalitate atat de gresita si de distructiva…

Leave a Reply