Religia incotro?

E o intrebare pe care mi-o adresez destul de des… e un mare semn de intrebare pentru mine atunci cand ma uit in jur si vad o societate corupta pana in ultima molecula si nu ma refer aici la spaga bineinteles. Ma refer la echivalentul intre bine si rau si la ponderea credinciosilor din biserici. Bisericile sunt pline cu batrani aflati pe ultima suta de metri si cu oameni de varsta a doua adunati din superstitie in preajma marilor sarbatori crestine “ca sa le mearga bine”. Mergem la biserica doar sa cerem si sa avem pretentii, eventual sa mai frecam un portofel si un bilet la loto de racla cu moaste a vre-unui mare Sfant.

Unde sunt tinerii? De ce nu sunt in biserica? Tinerii nu mai inteleg ce inseamna religia. Religia te invata la bunatate si dragoste, doua lucruri care lipsesc din societatea romaneasca contemporana. Niste tineri capabili sa judece doar dupa aparente si intr-un mod stramb nu vor putea niciodata sa inteleaga un sentiment, un suflet.

Preotii au si ei partea lor de vina. Majoritatea nu mai au har. Fac parte din tineret si au facut acea facultate doar pentru partea financiara. Toata lumea stie c aun popa nu moare niciodata de foame. Este singurul care ia bani indiferent de situatie, ca e bucurie sau tristete. Preotii nu mai stiu ce inseamna cuvantul smerenie. Se etaleaza cu masini scumpe si oamenii rabufnesc pe la colturi cand ii vad. Au impresia ca a disparut sentimentul de dreptate. Iisus Hristos a fost sarac lipit iar cei care astazi vorbesc in numele Lui sunt cei mai bogati, iar noi, credinciosii de rand suntem cei mai saraci. Poate asa a fost dintotdeauna insa acum lucrurile sunt mai vizibile datorita saraciei acute cu care tara se confrunta de cativa ani. Ma uitam la mine in Severin de exemplu, toti preotii au cate 2-3 case si nu cred ca au ajuns la 40 de ani. E incredibil sa vezi cum ei in cativa ani realizeaza ce tu te chinui de cand te stii. Preotii ar trebui sa fie cei care, pe neasteptate si nechemati de nimeni, sa vina la tine la usa si sa te intrebe daca ai nevoie de ceva, daca te pot ajuta cu ceva. Sa-mi fie cu iertare insa prea putini sunt asa.

Superstitia a invins bunatatea. Suntem in anul 2014 si unele case le stiu pline de Biblii, de oameni care merg la biserica insa nu ajuta niciodata pe nimeni aflat in nevoie. Iubirea si dragostea de a darui s-au naruit pe masura ce am inaintat in saracie. Am observat ca cu cat unii se imbogatesc mai repede pe nedrept si din hotii cu atat devin mai haini la suflet si mai rai, mai egoisti si mai lacomi iar cei care saracesc din ce in ce mai mult devin mai milosi, mai ajutatori, mai saritori la necaz si mai darnici. Din putinul lor rup o bucata si ti-o dau tie, le e familiar sentimentul de a nu avea. Daca cei bogati ar da si ei o parte din ce au celor nevoiasi cu siguranta lumea in care traim s-ar schimba la 180 de grade si ar fio viata mai buna pentru toata lumea.

Leave a Reply