Respect si simplitate

Acestea sunt cele doua calitati pe care le dobandesti atunci cand bei un vin bun. Vinul pe masura ce se invecheste devine din ce in ce mai bun. Alimentul care nu se strica niciodata are destul de multa cautare printre romani.  Problema este ca foarte multi, defapt majoritatea  cauta cantitate, nu calitate.

Un vin de calitate este cabail sa te bucure de la prima inghititura. Problema e ca nu oricine se poate bucura de vinuri vechi. Doar cei care le inteleg taina reusesc sa le aprecieze.

La noi, la tara, se face vin cu tonele. Romanii sunt invatati sa faca mult, foarte mult. Cumpara tone de zahar sa bage in el si iese o posirca de nota 2. Asa se intampla cand vrei sa fac miliarde de litri doar ca sa fie mult. Nu am inteles niciodata aceasta mentalitate. De cand ma stiu am fost pe principiul putin dar bun, esentele puternice in sticlute mici se tin, si asa mai departe.  Atunci cand mananc sau beau ceva am pretentia sa fie de calitate. Asa am fost crescut. Nu sunt un imbuibat si nici nu am 150 de kile ca sa am nevoie de cantitate.

Am fost in Franta si mi-a placut ce am vazut prin restaurante. Mi-a placut cultul vinului pe care acestia l-au dezvoltat. Francezii au o adevarata traditie in fabricarea vinului. Ne asamanam cu ei intr-o oarecare masura, insa difera mentalitatea. La ei mentalitatea e preponderent inclinata spre calitate, nu spre cantitate ca la noi. Avem puncte comune insa.

Francezii bea vinul fara apa sau sifon. Spritul format din vin + ceva (apa, suc, sifon) e o procarie tipic romaneasca, menita sa mai lungeasca cantitatea. Nu e de ajuns ca e lungita o data la fabricatie, o mai lungim si in pahar. Pai in Franta daca ceri la un restaurant asa ceva esti scos afara in secunda doi. Acolo nu se accepta asa ceva si este considerata o bataie de joc si o jignire crunta.

Mie imi place vinul de la crama, cel facut dupa reteta si traditie. Desi nu beau alcool, intotdeauna ma bucur de un vin bun, dulce. Problema pe care am intalnit-o pana acum a fost ca nu am reusit sa gasesc un vin de tara, facut de cineva care sa imi placa. Toate mi se par niste acrituri si niste porcarii ordinare. Doar vinul de la crama mi s-a parut mai de calitate si mai bun. Pacat ca traditia la noi se bazeaza pe aberatii si pe tampenii in lumea satului. Avem soiuri de struguri buni, avem terenuri foarte roditoare si oameni care se ocupa de cresterea vitei de vie tare sarguinciosi. Pacat ca ne strica mentalitatea si ne obliga sa scadem din calitate in detrimentul cantitatii.

Leave a Reply