Respecte din … Japonia

Japonia a fost intotdeauna o tara ciudata pentru mine. E atat de indepartata si atat de civilizata, incat nu cred ca o sa imi permit sa merg acolo in decursul acestei vieti, sau oare…? De ce sa iti doresti sa vezi Japonia ar fi urmatoarea intrebare? In primul rand pentru istorie. Istoria Japoniei dainuie de mii de ani, este o tara in care crestinismul nu a ajuns, nu e o tara care si-a schimbat religia dupa cum a batut vantul. Istoria e lunga, logica si merita urmarita.

In al doilea rand, mi-ar place sa observ oamenii. Japonezii pun foarte mult accent pe respect si onoare. Sa nu uitam de samuraii ce-si curmau vietile dezonorate… e diferenta de la cer la pamant intre noi si ei, intre nesimtitii care stau seara de seara la scara blocului si sparg seminte si copiii japonezi, mari amatori de invatatura si de tehnologie.

Am avea atat de multe de invatat de la ei, pacat ca nu ne intereseaza. Pe noi ne intereseaza Tonciu si Bote. Eu nu imi aduc aminte ca tara asta sa fie implicata vreodata in scandaluri, nu imi aduc aminte sa fi vazut stiri negative intamplate pe teritoriul acestei natiuni. Japonia e o tara de luat drept exemplu, isi vede de treaba ei si bine face.

Leave a Reply