Români, să puneți banii de impozit la ciorap

Un proiect de lege în ceea ce privește impozitarea urmează să fie dezbătut prin Parlament. Dacă va fi aprobat, românii vor fi nevoiți să-și pună la ciorap lună de lună banii de impozit pe salariu și/sau alte venituri declarate, bani ce vor trebui vărsați în visteria statului Român o dată pe an. Cu alte cuvinte, fiecare român va trebui să se transforme într-un hârciog capabil să-și depoziteze resurse luni bune, astfel încât să dea statului ce i se cuvine. Mie unul mi se pare un proiect destul de fantezist din două puncte de vedere. Bine, ar fi multe de povestit pe marginea acestui subiect dar ne vom ocupa de proiect pe larg dacă acesta va trece și va urma să fie implementat.

Un consilier financiar va avea grijă de aproximativ 200 de gospodării. De unde Dumnezeului va lua Guvernul atâția consilieri, nu știe nimeni. Important este că aceștia vor trebui să primească dosare de la cetățeni cu facturi ce trebuie deduse, cu venituri declarate și așa mai departe. Cică acest sistem este copiat după cel american doar că oamenii uită un lucru: americanii au dezvoltat acest sistem zeci de ani pe când noi, vrem să-l implementăm așa, dintr-o dată.

Singura chestie interesantă la care mă gândesc eu este evident mentalitatea românului. Adică noi nu reușim să punem bani de-o parte pentru noi și vom face asta pentru… stat? Care stat nu ne ajută niciodată cu nimic? Eu sunt tare curios cine va mai plăti bani la stat sub formă de impozit atunci pentru că mai mult ca sigur oamenii vor cheltui tot sau vor încerca să bage cât mai multe facturi pentru a deduce cât mai mult. Va fi un fiasco total mai ales că statul va fi nevoit să se gestioneze pe un an de zile în avans, primind bani doar o singură dată. Chiar sunt curios cine naiba va pune bani la ciorap ca să-i dea la stat, într-o țară de hoți și de combinatori.

Leave a Reply