Rusinea Selectiva

Problema rusinii selective pare sa fie cea mai bine definita trasatura a romanilor. Rusinea acestui popor este selectiva si apare numai in anumite cazuri, in functie de situatie. De exemplu nu mai exista rusine pentru furturile din strainatate, furturi care au taiat accesul pe piata muncii europene tuturor romanilor.  Cand mergi sa cauti de munca intr-o tara straina trebuie sa te feresti sa spui ca esti roman, altfel pecetea ti-a fost pusa inca dinainte de a fi dat macar o proba de lucru.

Nu mai exista rusine pentru limbaj. Copiii pe strada injura si se porcaie ca la usa cortului. Cuvintele obscene se aud la fiecare colt de strada, rostite de la cel cu barba sura pan’ la cel cu tata-n gura. Fetele nu mai au rusine cand se imbraca. Ies pe strada cu pantaloni cat o curea.  Vor sa impresioneze cu fundul nu cu mintea. Bine, acuma fiecare incearca cu ce are.

Nu mai exista rusine in dialogul cu cel din jur. In sensul ca teapa si pacaleala sunt la ordinea zilei. In Romania s-au cladit adevarate imperii bazate pe pacalitul oamenilor. Om fi noi natie de creduli? Greu de spsu. Clar este ca suntem natie de oameni incapabili sa schimbam ceva. Orice.

Ca sa ai rusine in primul rand trebuie sa ai bun simt. Bunul simt in anul 2014 este la mare cautare si as putea spune ca este pe cale de disparitie precum ursul Panda. E prea multa nesimtire si prostie in jur pentru ca bunul simt sa isi mai poata face loc.

De ce numesc rusinea selectiva? Pentru ca nu ne dam in laturi de la a injura ca la usa cortului, de la a umbla dezbracati pe strada in dorinta de a impresiona, de la a ne pacali unul pe celalalt, insa atunci cand vine vorba de saloane de masaj erotic sau video chat, toata lumea da pe spate si le asociaza cu cel mai rau lucru de pe pamant, cel mai rusinos si cel mai josnic. De vina pentru aceasta mentalitate mu poate fi decat prostia. Multa prostie asociata cu lipsa de informare. Toata lumea poate incerca o vizita la Masaj Club salon masaj erotic numai ca pe majoritatea ii impiedica rusinea.  Poporul roman are o personalitate prea selectiva. Desparte prea mult lucrurile bune de cele rele in loc sa incerce sa le impreune cumva. Am putea fi si noi ca nemtii, fara complexe si fara prejudecati, insa asta ar insemna in primul rand sa fim civilizati, in al doilea rand sa fim seriosi si in al treilea rand sa nu mai furam sau sa inselam pe cel de langa noi. Destul de greu, nu? E destul de greu de rasturnat si de ordonat o mentalitate atata timp cat oamenii sunt diferiti iar diferenta se face prin personalitate. Personalitatea nu este ceva ce se cumpara de la magazin sau se da pur si simplu cuiva. Se cladeste in ani de zile si cu eforturi sustinute.

One Response

  1. pagina de autor August 4, 2014

Leave a Reply