S-a dus si muzica romaneasca

Ascult radio si imi dau seama ca nu prea mai avem nici macar muzica. Multi or sa spuna ca pe masura ce imbatranim, ramanem retrograzi cand vine vorba de muzica, moda si tehnologie. Ma uit la batrani si ii vad cu hainele cu care au fost tineri candva, cu obiceiurile tipice tineretii lor. Oare asa o sa ajungem si noi? Atat de rupti de realitate o sa devenim cu totii iar muzica sa fie oare primul semn ca ceva se schimba? Muzica, umorul, prioritatile si visele se modifica odata cu maturizarea. Totusi, cred ca avem o optiune si un cuvant de spus atunci cand ne dam seama ca ceva nu mai e la fel.

Muzica romaneasca s-a schimbat, la fel si cea internationala. Daca in anii 90 manelele erau inca in stadiul de concepere, astazi acestea sunt in topurile romanilor de pretutindeni. Ciudat este ca in mediul rural manelele au prins mult mai bine ca la oras si te intrebi de ce? In primul rand, manelele sunt de prost gust si cine le asculta are o inteligenta sub medie. Lumea satului poate fii caracterizata drept un pol al prostiei ce a evoluat concomitent cu migrarea tinerilor inspre orase.

Dar ce se intampla cu muzica usoara? Ei bine, aceasta a inceput sa bata din ce in ce mai mult inspre comercial si din ce in ce mai putin inspre calitate. Inca nu le putem atribui denumirea de “manele”, insa nici mult nu mai avem. E destul de ciudat sa percepi aceasta schimbare si sa te “dezlipesti” intr-un fel de mase, sa ai personalitate si sa iti spui ca nu iti place. Ma refer bineinteles la marea majoritate a muzicii romanesti, mai sunt si exceptii. Trupe precum DJ Project, 3 Sud Est, Akcent reusesc cu brio sa scoata hituri in fiecare an chiar daca multi rautaciosi ar spune ca le-a cam trecut vremea.

Leave a Reply