Sa chemam zugravul

Nu trebuie sa fii prea destept ca sa iti dai seama in ce tara traiesti. Atunci cand discutam despre Romania, notiunea de meserias are cu totul alt inteles fata de cel normal. Cand spui ca tu cunosti un meserias care zugraveste, habar nu ai daca respectivul are sau nu calificare in domeniu, nu stii ce anume il recomanda pentru meseria respectiva. Poate simplul fapt ca ai auzit tu de la X sau Y ca s-ar pricepe, sau poate ca ti-a lucrat tie ceva si ti s-a parut ca a lucrat bine. Aceasta este problema cu meseriasul roman, este pretutindeni, insa nicaieri. A devanit un task aproape imposibil sa dai de un meserias calificat, pe care il recomanda scoala pe care o are sau anii de experienta petrecuti intr-o singura activitate. Dupa anii 90, toata lumea a inceput sa mai faca ceva in plus fata de meseria de baza pentru a face un ban in plus. Astfel, toti au inceput sa se priceapa ba la zugraveli, ba la mecanica auto, ba la zidarie sau constructii in general.

Mi-am adus aminte de acest paradox al meseriasului roman cu 100 de meserii dar fara nici o calificare acum cateva zile cand eram de serviciu la statie. Am avut la alimentat vreo 10 masini in portbagajul carora se gaseau scule de zugraveli, tencuieli si zidarie. E incredibil, domne! Toti ne pricepem la toate si culmea este ca scolile de arte si meserii nu mai exista. In Severin, e problema mare cu mecanicii. Atunci cand ai problema cu masina si doresti sa intrebi un mecanic despre defect, vei auzi atatea pareri diferite cati mecanici vei intreba. E strigator la cer dar pe alta parte nu ma mir, liceul de Transportatori Auto din Turnu Severin nu are nici un promovat al examenului de Bacalauerat de cand s-au introdus camerele de supraveghere in scoli. Da, ati auzit bine, un liceu cu sute de elevi are promovabilitate 0 (zero) de cativa ani buni. Sa nu ne mai miram deci…

De cand l-am chemat pe unchiul meu sa renoveze casa, m-am lecuit cu meseriasii. De atunci am jurat ca niciodata nu o sa mai chem omul din popor recomandat de rude sau amici. Nu! O sa apelez doar la oameni calificati, genul www.zugrav247.ro . Sa se lucreze cu factura si cu garantie sa ai pe cine sa tragi la raspundere daca se intampla chestii ciudate in timpul renovarii (si dau scris ca se vor intampla). Altfel, patesti ca mine, ii spui omului sa puna parchet si dupa vreo 3 sticle de bere considera el ca ar sta mai frumos cu gresie in sufragerie. Si il gasesti cand vii acasa ca pune gresie pe sub televizor. Accept numai profesionisti in adevaratul sens al cuvantului chiar daca factura va fi putin mai mare. Merita!

Leave a Reply