Să nu ne mirăm că am ajuns o țară de hoți

În momentul în care citești comentariile pe care românii le lasă la diverse știri postate pe Facebook, îți dai seama cu adevărat care este specificul acestei țări. În poza alăturată avem o știre din Mehedinți care anunța faptul că o tânără a fost prinsă în timp ce fura cosmetice și țigări dintr-un magazin. Pe lângă faptul că aceste furturi sunt o găinărie foarte răspândită în rândul tinerilor, pe mine m-au șocat  într-un fel comentariile de pe Facebook ale câtorva români. Ei în loc să se bucure de faptul că un hoț a fost prins, ei sunt revoltați că poliția se ocupă cu asemenea cazuri.

Primul comentariu absolut fabulos în acest sens aparține unui tânăr Alin, care spune „Stați cu ochii pe ăia de fură miliarde nu pe asta care fură de 10 lei”. Cu alte cuvinte, omul este de acord cu furturile astea mărunte, probabil le practică și el. Este o mentalitate des întâlnită în orașele mici de provincie, unii au impresia că sunt săraci pentru că alții fură miliarde, nu pentru să ei nu muncesc suficient de mult sau suficient de bine. Oamenii sunt de acord să se fure puțin se pare.

Următorul comentariu este și mai fabulos și aparține lui Andrei, care spune „Bravo ei ca se descurca, pacat ca au prinso”. Am păstrat de data aceasta exact cuvintele autorului ca să scot în evidență nivelul de inteligență, prinso se scrie de fapt prins-o. Mie mi se pare genială afirmația acestui tânăr care se pare că este de asemenea de acord cu furturile și le susține. Pentru el, fata care a furat face foarte bine că a furat, că „s-a descurcat”… Noi românii avem o problemă cu descurcatul ăsta. Cineva, ne-a învățat prost că e bine să facem orice pentru noi ca să ne descurcăm chiar dacă asta înseamnă să facem rău altcuiva.

Domnului Andrei care aplaudă această tânără hoață, nu-i doresc altceva decât să-i fie furat telefonul, televizorul din casă, etc. Să vedem atunci dacă mai încurajează asemenea oameni care conform altora, ar avea voie să dea cu jula la sume mici.

Leave a Reply