Se mai merita sa facem rate pentru o casa?

Discutam pe tema aceasta in urma cu vreo doua zile cu 2 prieteni. E destul de complicat pentru noi, tanara generatie, sa ne permitem sa ne cumparam case. Parintii nostri au avut diverse facilitati pe vremea lui Ceausescu, inclusiv un ban cu o valoare mai mare ca cea din ziua de azi. Pe vremea aceea, oamenii isi permiteau sa faca rate la niste case pe care stiau ca vor avea posibilitatea sa le plateasca cap – coada. Astazi, nesiguranta zilei de maine si a locului de munca te pune serios pe ganduri atunci cand vrei sa iti cumperi o casa.

Daca vrei sa faci un credit la banca, in Romania, din start te vei simti pacalit, insa e singura solutie viabila. Pai cine poate sa stranga 50.000 de euro dintr-un salariu de 1000 de lei pe luna? Salariu din care trebuie sa traiasca si sa aiba grija de o familie. Din aceasta cauza, guvernul a inceput sa faciliteze prin programe speciale, pentru tineri, aceste cumparari de locuinte.

Eu unul nu imi imaginez viitorul legat de o rata la banca pe timp de 30 de ani. Daca facem un calcul simplu, o rata de 200 de euro pe luna timp de 30 de ani sunt 72.000 de euro. Din care probabil banii pe care ii iei tu sunt vreo 65.000 iar restul e dobanda. Imi pun intrebarea daca eu voi mai trai 30 de ani ca sa acopar creditul cu pricina… 30 de ani sunt o viata intreaga, o viata legata de cei 200 de euro pe care daca peste 25 de ani nu o sa ii mai ai, o sa ramai in strada. Sa fie oare un fel de ruleta ruseasca? Viitorul in Romania e incert si greu de planificat.

Ma gandeam la mine de exemplu. Lucrez la o statie GPL in Severin si am un salariu minim pe economie in acte de 623 de lei. Pai ce banca imi va da mie credit pentru o casa cu banii astia? Abia am gasit o banca dornica sa imi dea un imprumut pe 5 ani de vreo 12.000 de lei. Adica nici 3000 de euro. Totul depinde de conjunctura… Atunci cand lucrezi in strainatate si ai 2000 de euro pe luna, altfel discuti, insa in Romania e absurd sa iti cumperi casa cu salariu cinstit. Si o spun cu o parere de rau crunta, pentru ca toti dorim sa ne crestem copiii si sa traim in tara in care ne-am nascut, nu prin straini. Toti vrem sa avem puterea de a ne cumpara o locuinta de la Casa Noua Iasi – Apartamente noi. Toti vrem sa simtim mirosul acela de casa noua si e destul de ciudat sa te gandesti la asa ceva cand nu crezi ca se va intampla vreodata.

 

 

Leave a Reply