Suntem departe de occident

Din pacate, suntem destul de departe de occident mai ales atunci cand vine vorba despre plata cu cardul. Daca americanii foloseau cardurile in anii 80 de mama focului, la romani aceasta cartela este inca ceva inutil. Ma uit la mine la statie, unde am maxim 3 sau 4 alimentari cu cardul pe luna. Daca stau sa ma gandesc mai bine, cine sa vina sa plateasca cu cardul? Omul care baga de 15 lei gpl in masina sau intr-o amarata de butelie? Ei abia reusesc sa faca rost de 15 lei, ce sa mai zicem de carduri?

Cardul costa, intretinerea lui costa. Bancile pun niste comisioane destul de ciudate atat la administrare cat si la retragere si oamenii nu sunt dispusi sa le plateasca. Nu au de unde… Pai ce bancomat din oras iti da 15 lei? Si de ce sa faci un drum pana la bancomat sa mai consumi si gazul ca sa scoti cei 15 lei pentru alimentare? E ridicol. E inutil cardul pentru oamenii ce nu au bani de pus pe el.

Cardul la romani a inceput sa apara prin intreprinderile mari. Acestea au inceput sa plateasca slariile angajatilor prin intermediul acestor carduri si cam atat. In rest, nimeni nu doreste sa se duca sa dea bani de administarare la banca pentru un cont si pentru un card. Oamenii sunt destul de reticenti atunci cand vine vorba despre cheltuieli, mai ales atunci cand sunt saraci. Intr-un fel, este logic. Saracul cauta sa stranga cureaua cat mai mult, nu sa dea bani fara nici un sens.

Sincer sa fiu, daca nu as avea treaba cu mediul online, probabil as renunta si eu la carduri. Mi se par inutile. Nu am platit niciodata cu cardul atunci cand am fost la cumparaturi si nici nu cred ca o voi face vreodata in Romania. Nu protestez, insa nu fac cumparaturi asa de dese sau de multe astfel incat sa nu am cash la mine.

Leave a Reply