Tara plina de terase si balcoane

Comunismul a avut grija sa dea Romaniei un aspect “la comun”, plin de blocuri in care lumea traieste concentrata, multa, aproape unii de ceilalti. Mereu am spus ca pentru noi, comunismul a fost si un lucru bun macar in proportie de 1%. S-au construit combinate si oamenii aveau serviciu. Nu exista grija zilei de maine cum exista astazi. Astazi, nimeni nu se mai incumeta sa porneasca un program de finantare pentru o casa cum se incumetau atunci… Nu au siguranta ca vor apuca sa termine de platit ratele si se tem ca vor ajunge in strada dupa zeci de ani de rate.

Oricum, eu nu inteleg de ce societatea romaneasca este atat de putreda. Practic, sa iti cumperi o casa ar trebui sa fie un drept garantat de constitutie, de legile acestei tari. Nu ar trebui sa existe tineri care locuiesc cu parintii pana la 40 de ani, nu ar trebui sa existe oameni care sa nu reusasca sa isi cumpere o casa in timpul vietii… Si totusi exista foarte multi oameni care nu se incumeta la credite ipotecare, nu se incumeta la angajamnte pe termen lung. Daca stau sa ma gandesc mai bine, cred ca am si explicatia… In societatea romaneasca nimeni nu mai gandeste pe termen lung, incepand cu bacul pe care elevii il pica in proportie de 70% neglijand astfel viitorul si terminand cu oamenii de rand care se grabesc sa plece in strainatate. Nu au rabdare si nici chef sa incerce un plan pe termen lung aici in tara. Ei vor bani si ii vor acum, iar din pacate, Romania nu e tara care sa iti ofere bani multi de pe azi pe maine.

Se duc in strainatate, muncesc cativa ani si se intorc in tara. E vorba despre romanii ce au decis sa isi faca un rost in viata intr-un mod lipsit de implicare in societatea romaneasca. Isi cumpara apoi un apartament vechi aici in tara sau isi construiesc o casa. Noi, romanii, avem boala asta cu casele dar nu mai deschid subiectul… Dupa ce isi cumpara apartamentul se apuca de renovare si observa ca mai cheltuie un apartament cu renovarea, insa nu e problema, caci banii se fac constant in strainatate. Se fac bani si pentru apartamente, si pentru case, si pentru renovari de apartamente, si pentru Terase Balcoane inchise si asa mai departe. Suntem aceiasi oameni din anii 80, locuim in aceleasi apartamente, cumparam alte apartamente ale anilor 80, insa tara este si ea aceeasi. Saraca, incapabila sa ofere un viitor pentru oamenii cinstiti si asta duce la frustrare… Esti frustrat sa vezi cum altii fura, nu le face nimeni nimic, se imbogatesc, iar tu ramai acelasi om mic, obisnuit cu munca de dimineata pana noaptea pentru un salariu de 800 de lei pe luna, salariu ce nu iti permite nici macar sa sa iti cumperi o garosniera.

Leave a Reply