Tehnica in Romania

As putea spune ca ne zbatem inca in primitivism. Urmaream acum cateva zile niste documentare pe Discovery. E singurul post de televiziune pe care il urmaresc din toata grila si acesta din cand in cand, atunci cand nu functioneaza internetul sau ceva de genul. Am ani de zile de cand nu ma mai uit la televizor. Pur si simplu consider ca nu ma regasesc in ceea ce se transmite. Numai curve si stiri cu morti pe toate canelele. Parca am fi un popor ce se hraneste cu sadic. Nu vreau sa postez intr-un tip care devoreaza cultura, nici pe departe, doar ca nu ma intereseaza curvasaraia, barfa si emisiuni de genul Un Show Pacatos sau chestii de genul.

Revenind la primitivism, povesteam cum priveam pe Discovery. Vedeam o industrie americana la ani lumina distanta fata de noi. Imi plac emisiunile despre masini, in special cele tunate. American Chopper de asemenea imi palce foarte mult pentru ca am intalnit multa creativitate in acele episoade si mie imi place creativitatea. Vedeam in acele ateliere mecanice aparatura de milioane de dolari. Stateam si ma intrebam cand o sa apara si la noi asemenea mecanici inventivi si creativi, asemenea ateliere desprinse parca dintr-un viitor ce ni se pare ireal? Pai la noi in atelierele de mecanica rugina se indeparteaza cu peria de sarma, ca pe vremea lui ceausescu. Nimic nu s-a schimbat, insa tehnologia a avansat. Nici pomeneala sa vezi pe cineva ca sableaza o tabla sau o ceva acolo, orice. Peria de sarma si primitivismul. Ne caracterizeaza. Ca sa vedeti pana unde s-a mers cu tehnologia, gasiti aici gheata carbonica pentru sablare. Lumea o sa intrebe acuma cum e posibil sa sablezi cu gheata, pentru ca se topeste si isi transforma starea. Ei bine, gheata carbonica nu se topeste. Nu isi modifica starea din solid in lichid ci in gaz. Pur si simplu se evapora si acesta este motivul pentru care poate fi folosita pentru sablare in loc de nisip.

Ne desparte si mentalitatea de astfel de tehnologii. In America, se merge pe ideea de a multumi clientii, nu de pacaleala ca la noi. Pai sa intrii la noi intr-un service auto sa vezi cum incep sa iti umfle nota de plata. Asta daca nu ai ghinionul sa iti fure piese de pe masina si sa ti le inlocuiasca cu altele defecte. Toata lumea are povesti cu masini duse in service, sunt sigur.

Era doar un vis, incercam sa ma imaginez traind intr-o lume asemanatoare celei din America, unde oamenii au intereul sa iti ia banul prin servicii de calitate, nu prin pacaleli si muncind cu scule din 1900 toamna. Sunt multe de schimbat in Romania, nu doar tehnica , curios daca se va reusi asa ceva in urmatorii 10 ani.

2 Comments

  1. gabi September 18, 2014
  2. Alecu September 23, 2014

Leave a Reply