Teologie

Religia in sine dezvolta o discutie pe care nu o pot acoperi nici in 10 pagini. Lucrurile sunt atat de complicate incat se naste cate o dezbatere din fiecare idee. Raman la parerea conform careia crestinismul a fost singura religie capabila sa stapaneasca lumea de la haos si conducere prin violenta, razboi si dezbinare. Crestinismul indeamna la bine, la iubire fata de semeni, la respect si la corectitudine. Un crestin adevarat nu comite pacate mari si intotdeauna ajuta pe cel aflat la nevoie.

Prea putin in ziua de azi se mai vede urma de crestinism intre noi. Oamenii se urasc din ce in ce mai mult si cauta sa se pacaleasca unul pe celalalt, nu sa se ajute. Milostenia nu mai este atribut principal al sufletelor, ci lacomia si nesimtirea. Lucrurile in societate au involuat dupa parerea mea, s-au dus spre mai rau si nu vad deocamdata o cale de a aduce o schimbare. E vorba de o intreaga mentalitate care vrand nevrand s-a instalat in constiinta noastra colectiva si ne impiedica intr-un fel sa mai facem fapte bune.

Cine se opreste pe strada sa mai dea 2 lei unui homeless? Sau unui batran cu haine ponosite? Nimeni nu se mai gandeste la cel din jur si toata lumea cauta sa ia, nu sa dea. Lacomia si prostia ating cote maxime si pe zi ce trece ma minunez tot mai tare de ceea ce vad in jur. Pe zi ce trece ma mir tot mai mult cand descopar pe cineva mai lacom fata de ce vazusem ziua trecuta.

Tineri termina Facultatea de Teologie si devin preoti. Cauta sa cumpere cateva produse bisericesti si intra apoi in campul muncii. Multi dintre ei se corup inca din primii ani. Harul le dispare ca si cum nu ar fi avut niciodata si cad in patima banului. In Severin toti preotii indiferent de varsta au masini straine, scumpe, au case cu etaj si sunt plini de bani. Problema e ca au uitat sa ajute. Preotul ar trebui sa fie acea persoana care iti bate la usa pe neasteptate ca sa te intrebe daca te poate ajuta cu ceva, daca iti poate da ceva. Nu am nimic cu oamenii bogati, din partea mea preotii pot sa aibe si palate insa nu pot tolera lipsa de bun simt si de etica. Nu se poate sa iti construiesti vila cu 2 etaje si sa nu fac nimic pentru cei din jur. Daca sistemul e corupt pana in ultima sa molecula si permite astfel de imbogatiri nu-I nici o problema, insa ajuta-l si pe cel de langa tine.

Prea putini mai sunt cei care ajuta si o mica parte din vina o au si cei aglati la ananghie. Nu de putine ori mi s-a intamplat sa ajut pe cineva si acesta sa fie nerecunoscator. Asa e lumea in ziua de azi.

Leave a Reply