Una scurtă cu taximetria

Discutam adineaori cu un prieten despre taximetrie. Era vorba despre dreptul taximetristului de a refuza o anumită cursă dacă aceasta este prea scurtă. Omul a lucrat pe taxi și susținea cu vehemență că taximetristul are dreptul să refuze clientul dacă acea cursă este foarte scurtă pentru că iese bine pe kilometru sau ceva de genul. Întâmplarea face ca și eu să am atestat de taxi pentru care culmea, am învățat destul de serios. Acolo, la examen, răspunzi la întrebări legate de Legea Taximetriei în care scrie negru pe alb că nu ai voie să refuzi nici un client, atât timp cât îți cere să-l duci la o destinație deschisă traficului rutier. Eu acum, stau și realizez de ce în București taximetriștii nu te bagă în seamă dacă vrei să mergi 2-3 kilometri doar: pentru că așa au fost învățați. Chiar dacă au făcut abuzuri sau discriminare nimeni nu le-a făcut niciodată nimic și au ajuns bătrâni cu aceste metehne.

Conform legii ești obligat să transporți clientul unde dorește el indiferent de distanță. Conform legii ești obligat să mergi cu casa pusă. Conform legii ești obligat să ceri bani exact cât scrie pe casa de marcat, nu cu japca cum se practică în București sau prin alte orașe ale țării. De ce mai avem legea taximetriei dacă aceste firme acceptă la muncă oameni care nu o respectă? Oameni care fac discriminări între clienți doar ca să își aleagă ei cursele mai profitabile. Ce vină are clientul că are nevoie să meargă doar 2 kilometri cu mașina? Nu e vina clientului că tariful este mic sau că nu se mai pricopsește nimeni pe taxi de când românii au început să-și cumpere mașini de 1000 de euro.

Mă miră faptul că taximetriști bătrâni care au lucrat ani de zile nu au habar de lege, nu au habar că există o lege pe care ar trebui să o respecte. Mă miră faptul că unii dintre ei cred că regulamentele interioare ale companiilor de taxi sunt mai importante și cică acolo ar scrie că ei au voie să refuze clienții. Păi cum să nu apară tot felul de abuzuri și de discriminări cu taxiul atunci când oamenii funcționează după niște reguli inventate de ei…

Leave a Reply