Viitorul tinerilor, incotro?

Atunci cand esti tanar, traiesti in Romania si ai parinti saraci, ai un sac de vise si zero sanse sa ti le realizezi. Romania nu mai este de mult timp tara care sa iti ofere ceva. Atunci cand te angajezi, statul iti ia o gramada de bani din salariu si ce iti ofera in schimb? Iti ofera sansa de a da spaga la doctor atunci cand ajungi prin spital, iti ofera sansa de a sta acasa si a muri de foame daca nu ai un loc de munca. Statul iti ofera insecutitate sociala la gradul cel mai inalt. Statul nu are grija de tine si esti nevoit sa schimbi mersul lucrurilor daca vrei sa realizezi ceva in viata.

Cum putem sa ne ferim de acest stat? Un stat care sta cu mainile in san si asteapta sa i se bage in visterie taxe si impozite fara sa faca absolut nimic pentru cetatenii sai. Avem nevoie de recalificare atunci cand ajungem in situatia de a nu reusi sa gasim un loc de munca. Trebuie sa apelam la relatii clienti, departamentul firmelor specializate in formare profesionala.

Cand esti tanar si termini liceul ori facultatea, te lovesti de zidul numit “lipsa de experienta”. Nu prea te baga nimeni in seama si uneori pe buna dreptate. Stim cu totii cum se fac facultatile in ziua de azi si cata pregatire practica ai la momentul absolvirii unei institutii de invatamant. La fel si in cazul celor care au doar liceul si diploma de Bacalaureat. Liceele din Romania nu te pregatesc pentru viata, din contra. Te arunca intr-o lume in care nu poti supravietui cu ce te invata ele… E de-a dreptul ridicol sa termini o scoala si sa fii in imposibilitatea de a te angaja undeva… La ce rost sa mai faci 12 clase daca la final tot necalificat ajungi? Vorbesc din propria experienta aici. Imi aduc aminte ce pateam cand ma duceam sa ma angajez dupa terminarea liceului. Nu vrea nimeni sa te bage in seam atunci cand ai 19 ani si mai ales nu esti pregatit sa faci absolut nimic.

Leave a Reply