Voluntariatul – la fel de inexistent ca si ideea de a dona

Am spus de foarte multe ori faptul ca daca oamenii ar avea insuflata inca de la nastere ideea de a dona, lumea pe care o vedem astazi in jur, gri si urata, ar fi un loc mult mai bun. Din pacate, nu se intampla asta. Oamenii cresc in medii diferite si primesc educatie din ce in ce mai diversificata si mai ciudata in unele cazuri. Cu siguranta am vazut cu totii acei copii super egoisti si lacomi care vor intotdeauna sa se joace cu jucariile altora, insa pe ale lor nu vor niciodata sa le imparta cu ceilalti copii.

Pai daca inca din primii 7 ani de-acasa dobandim o mentalitate care ne impinge de la spate catre egoism, cum ne putem astepta ca o data ajunsi la maturitate sa reusim sa facem lumea un loc mai bun daruind? Noi nu stim sa daruim, noi stim numai sa cerem si sa consideram ca meritam sa primim. Luati de exemplu voluntariatul. Uitati-va in jur si spuneti cati oameni care fac voluntariat cunoasteti? Mult prea putini ca sa conteze, nu? Si va mai intrebati de ce este societatea un loc atat de nasol?

Pai daca toata lumea asteapta sa primeasca dar nimeni nu vrea sa daruiasca, ce rost mai are viata asta? Si aud atat de des in jurul meu fraze de genul “Pai nu fac nimic daca nu primesc ceva in schimb” sau “Pai si ce dai? Ce primesc in schimb?”… Toata lumea asteapta sa primeasca ceva pentru efortul pe care il depune si asta este in contradictie totala cu voluntariatul. Bine, nu zic ca trebui facut voluntariat acolo unde nu se impune… Si de aici deriva si ideea de a dona, destul de absenta in societatea romaneasca…

Leave a Reply