Ziua Unirii?

Astăzi, 24 ianuarie ar trebui să fie Ziua Unirii. Dar oare cât % dintre români cunosc ce se sărbătorește astăzi în afară de acest nume „Ziua Unirii”? Oare dacă ai opri 10 oameni pe stradă și i-ai întreba de ce 24 ianuarie a fost decretată Ziua Unirii, oare câți dintre ei ar cunoaște? Oare câți dintre ei ar știi în ce a constat Unirea Principatelor Române?

Cred că ar trebui să luăm mai în serios cartea, dar nu prea mai avem tineri care să știe și să citească. Majoritatea tinerilor pe care-o vezi pe stradă, elevi de maxim bacalaureat, cam 50% dintre ei sunt semi analfabeți și probabil vor pica și examenul la finalul clasei a 12-a. Au trecut mulți ani de la Marea Unire și cu cât va mai trece timp, oamenii se vor detașa tot mai mult de acele evenimente și cred că se vor îndobitoci și mai mult.

Am ajuns la concluzia că românii nu-și mai respectă absolut deloc țara. De ce? Pentru că nu acest loc s-a transformat într-unul plin de frustrări și de instabilitate. Nimeni nu are siguranța zilei de mâine, nimeni nu știe ce viitor va avea peste 10 ani în țara asta.

Cu ultimele proteste din stradă și cu problema referendumului și cu problema ordonanțelor de grațiere ale lui Dragnea, nu mai arde nimănui de asemenea lucruri, de Unire sau de alte minuni. Poporul este oarecum în tensiune în ultimele zile și nu cred că se mai gândește la Ziua Unirii. E ceva normal pentru că oamenii vor normalitate și din păcate au de-a face doar cu lucruri suspecte, cu hoții și cu multe discuții ale căror finalitate nu se apropie prea curând.

Leave a Reply