Cred că toată lumea este conștientă de faptul că în România, orașele mici de provincie sunt slab industrializate și constant în curs de depopulare. Întreaga activitate economică a țării se bazează pe câteva orașe mari plus capitala și este destul de normal ca oamenii să plece din orașe precum Motru sau Orșova sau Drobeta Turnu Severin, către orașe precum Timișoara, Arad, București, Cluj, în încercarea de a găsi un loc de muncă mai bine remunerat.
În orașele mici de provincie este uneori imposibil să găsești un loc de muncă, orice loc de muncă pentru că industrie nu există iar puținele joburi nu ajung pentru toată lumea. Există oameni care stau fără serviciu de ani de zile doar pentru că în orașele lor micuțe nu mai există cerințe pentru meseria lor, ori pentru că șomajul este undeva la 20% oficial și 45% neoficial. Astfel, singura soluție pentru cei care nu se mai pot descurca în orașul natal este migrarea.
Oamenii pleacă din Drobeta Turnu Severin și se duc înspre Timișoara sau București de exemplu. Nu mai au ce să facă la Severin pentru că s-au închis toate fabricile, iar plafonul salarial general al orașului este undeva la minimul pe economie. Cu alte cuvinte, oriunde te-ai angaja în Severin, vei primi aceiași 1000 de lei net, bani în mână, indiferent de ce anume faci. În plus, în orașele mici de provincie, din cauza șomajului foarte mare, unii patroni se transformă în patroni de sclavi și vin cu multe cerințe extra față de fișa postului mizând pe faptul că e criză de locuri de muncă în oraș iar angajații sunt în stare să suporte orice doar ca să aibă un loc de muncă.
Ei bine, din cauza lipsei acestor locuri de muncă, din cauza salariilor foarte mici și din cauza patronilor cu mentalitate execrabilă, cei care locuiesc într-un oraș mic de provincie sunt tentați să migreze către orașele puternic industrializate din România chiar dacă asta înseamnă să stea departe de familie sau să se mute acolo definitiv. Vom discuta în cele ce urmează cum trebuie să procedezi în cazul în care dorești să îți faci un rost într-un alt oraș față de cel de domiciliu, de unde anume trebuie să începi căutările și care sunt lucrurile pe care trebuie să le înțelegi.
Stabilește clar lucrurile pe care ești în stare să le faci la un nivel profesional
În momentul în care te apuci să cauți locuri de muncă într-un oraș diferit de al tău, trebuie să te gândești foarte bine ce anume știi să faci, ce diplome ai, ce calificări. Să te duci ca necalificat într-un oraș străin nu este o idee prea bună pentru că salariile nu sunt mult mai mari față de minimul pe economie. Trebuie așadar să cauți locuri de muncă în domenii la care te pricepi foarte bine și astfel, să ai acces la joburile bine plătite.
Folosește portalurile de recrutare online mai mici și mai puțin cunoscute
Deși toată lumea se îngrămădește să-și facă un cont pe cele mai renumite portaluri de recrutare online, cred că ar fi mai indicat să vă orientați către portalurile mai mici precum infomunca.ro. Cred că veți avea șanse mult mai mari să faceți rost de locuri de muncă dacă veți aplica de pe asemenea site-uri și există mai multe motive pentru care recomand acest gen de abordare, după cum urmează:
- Fiind un portal mic, există companii mult mai diferite care postează anunțuri online. De fapt, e posibil ca pe aceste portaluri de mici dimensiuni precum infomunca.ro să existe mai multă diversitate față de cele mari pentru că portalurile mari au niște tarife pe care nu multe companii sunt dispuse să le plătească.
- Ai șanse reale de angajare pentru că sunt puțini candidați pentru posturile din anunțurile respective. Compară de exemplu anunțurile pentru locuri de muncă în Timișoara de pe infomunca.ro cu anunțurile pentru locuri de muncă în Timișoara postate pe cele mai în mari portaluri de recrutare online din țară. Una e să aplici la un job pentru care au mai aplicat 10-15 persoane și alta e să aplici la unul la care au mai aplicat 345.
- Poți pune întrebări angajatorului și astfel, poți afla cu exact ce fel de job este, care sunt cerințele, unde este punctul de lucru, dacă transportul până la muncă și înapoi este suportat de către firmă sau decontat, lucruri care pe tine te interesează, etc. Este o funcție pe care numai pe infomunca.ro am văzut-o și mi se pare esențială pentru cei care aplică din orașe îndepărtate. E bine să te lămurești de toate aspectele înainte să fii nevoit să te deplasezi sute de kilometri pentru un interviu la care ai putea afla lucruri care să nu-ți convină.
Cred cu tărie că poți să găsești locuri de muncă în orașe puternic industrializate dar ca să fii ulterior mulțumit trebuie în primul rând să fii bun în ceea ce faci, în meseria în care cauți de muncă, și trebuie de asemenea să aplici la joburi de pe niște platforme care te favorizează într-un fel sau altul. Platformele de recrutare online mici precum infomunca.ro sunt ideale pentru aceste cazuri, întrucât reușesc să ofere acces la un loc de muncă mult mai rapid față de celelalte platforme de recrutare online, pe care de obicei aplici la 100 de joburi și nu primești niciodată vreun telefon.