Conceptul content writing a luat naștere în secunda în care a apărut în viața publică internetul. Deși în străinătate există demult această „meserie”, în România este încă un concept.
Dacă am încerca să traducem „content writing”, am putea să definim conceptul drept creare conținut text pentru site-uri web.
Este evident faptul că în ziua de azi, la cât de multe site-uri există, la cât de multe site-uri iau naștere anual în România, este nevoie de content writing și este nevoie la un nivel calitativ.
Cum este văzut deocamdată în România conceptul content writing?
În România, conceptul content writing nu prea este luat în serios. Și am să explic imediat de ce, cu exemplele de rigoare.
În principiu, orice companie cu prezență online ar trebuie să apeleze la servicii content writing de calitate, de la oameni care se ocupă cu așa ceva de ani de zile, care știu să scrie un text Google friendly și etc. În realitate, companiile caută să reducă din costuri punând în cârca angajaților deja existenți și meseria de content writer.
Și astfel, se întâmplă destul de des să intri pe blogurile sau pe site-urile de prezentare ale unor companii foarte mari din România și să-ți faci cruce cu stânga.
Textele ori nu au noimă, ori sunt scrise de cineva care a făcut facultatea de litere prin cafenele, ori sunt pline de greșeli de ortografie făcute în graba de a scapă de o sarcină în plus atașată fișei postului, etc. Companiile nu consideră necesar să investească în content writing de calitate.
Cine ar trebui să investească masiv în conceptul content writing?
Din punctul meu de vedere, în conceptul content writing ar trebui să investească toate companiile care au planuri de viitor. Nu doar companiile deja mari care sunt în pericol să se facă de râs grav cu niște texte puerile și pline de greșeli, cu care defilează pe site-uri.
Orice business serios trebuie să abordeze serios toate aspectele unei creșteri online de calitate.
Content writing nu aduce în prim plan doar texte capabile să susțină aura profesională a companiei pe parte de online, dar reușește să poziționeze site-ul mai bine în Google, pe anumite cuvinte cheie.
Conceptul content writing și optimizarea SEO merg de multe ori mână în mână și este logic să fie așa. De cele mai multe ori, companiile care iau content writing-ul în serios sunt companiile care investesc și în SEO.
Predicții pentru România
Pe viitor, va fi și mai multă nevoie de content writing în România, nevoie care va fi din păcate rezolvată prin metodele clasice despre care am povestit mai sus.
Companiile mari vor pune în cârca unui angajat și content writing-ul cu scopul de a scăpa de o cheltuială, în timp ce companiile mici se vor lupta cu ideea „cât mai ieftin”.
În cei 4 ani de content writing pe care-i am la activ, majoritatea firmelor mici au dorit articole de slabă calitate, de maxim 300-350 de cuvinte, cât mai ieftine.
Avem o mare problemă ca și societate, nu putem să înțelegem beneficiile calității și nici ideea că munca trebuie plătită corect. Majoritatea oamenilor au pretenția ca cei din jur să le lucreze orice, pe sume derizorii, să le convină numai lor.
Când societatea noastră va reuși să se elibereze din această lipsă de echitate apărută în planul angajat – angajator sau companie – companie, oamenii vor înțelege și calitatea, iar conceptul content writing va fi înțeles în adevăratul său sens și în România.