Ce trebuie sa stii despre creatina

Despre creatina cu siguranta ca am auzit cu totii; este de altfel cel mai popular tip de supliment nutritiv si totodata eficient. Pana la folosire ar trebui sa existe o baza de cunoastere, o definitie si intelegere a modului sau de actiune. Asadar, in randurile ce urmeaza descoperim mai multe despre acest subiect.

Cu si despre creatina monohidrata

Creatina se gaseste in mod normal in organism. Sau mai bine spus rezulta in organism, caci “apare” ca urmare a aminoacizilor ce se combina in ficat, prin ajutorul rinichilor rezultand creatina. In corpul unui adult se poate estima o medie de 2g de creatina existenta, produsa zilnic. Aproape in totalitate, aceasta se depoziteaza in muschi.

Este compusa din 3 aminoacizi, arginina, metionina si nu in cele din urma glicina. Aceasta substanta se gaseste de asemenea in mod normal in carnea rosie.

Care este rolul creatinei? In principiu, creatina este sursa de energie. Totodata ofera volum muschilor, prin intretinerea nivelului de apa din acestia. Deci se intelege si de ce creatina este suplimentul cel mai dorit pentru cei care doresc sa creasca masa musculara, precum si pentru nevoia de a o sustine cu nivelul de energie optim pentru a realiza antrenamentele fizice.

Exista numeroase forme sub care se gaseste pe piata creatina, de la creatina monohidrata la micronizata. Poate fi sub forma de pudra, capsule, pastile de asemenea. Indiferent de optiune, aceasta trebuie consumata cu multa apa.

Creatina monohidrata

Aceasta este si cea mai populara forma de creatina ce se gaseste pe piata de profil. Partea cea mai avantajoasa este ca are un pret rezonabil si este astfel printre cele mai accesibile. Numeroase studii atesta ca acest tip de creatina este eficienta.

Ca si efecte, urmare a consumului de creatina de acest tip, se cunoaste cresterea de forta fizica, ce la randul sau dezvolta capacitati sporite de performanta si dezvoltare fizica, recuperarea de dupa antrenamente este mai rapida si nu in cele din urma masa musculara este crescuta.

Pentru cei interesati de consumul acestui tip de creatina trebuie specificat faptul ca puritatea este un aspect crucial. Este usor atractiva oferta de acest gen cu promisiunea de a fi creatina cu adevarat si totul la un pret ieftin. Cu toate acestea, marca calitatii produsului face diferenta intre creatina reala si cea contrafacuta.

Cat despre modul de consum a creatinei monohidrate, aceasta se poate administra ca doza egala in fiecare zi. Altii prefera sa urmeze o perioada de incarcare si mai apoi una de mentinere, cu dozaj mai mic. Poate fi si ea sub aceleasi forme diverse, capsule, pudra, dintre care tabletele se cunosc a fi cu o absorbtie mai redusa in organism.

 

Concluzie

Avand in vedere ca este un supliment, desigur ca trebuie sa existe o preocupare cu privire la consum. Insa studiile demonstreaza ca a consuma creatina monohidrata nu prezinta pericole pentru organism, atat timp cat se respecta un dozaj. Excesul, ca de altfel excesul in orice caz al unor suplimente, aduce neplacute efecte adverse, printre care suprasolicitarea rinichilor.

De asemenea, starea de sanatate per total, pana la inceperea consumului de creatina de orice fel, trebuie sa fie un punct de plecare ca si start. Cu alte cuvinte, pe fondul unor probleme de sanatate si mai ales la nivel renal, consumul de creatina nu este tocmai indicat si in orice caz nu va putea avea aceleasi rezultate eficiente ca in cazul unui organism sanatos ce reactioneaza corespuzator ca urmare a influentei creatinei.

Leave a Reply