credite

crediteDacă intri la ING de exemplu, la creditul Prima Casă, o să observi faptul că dobânda anuală este de aproximativ 5%. Ok ați spune mulți dintre voi. 5% față de 10% cât este la creditele normale este foarte bine. Ei bine, NU. Nu este bine deloc pentru că în străinătate, dobânzile sunt mult mai mici.

După ce România a intrat în UE, pe meleagurile noastre băncile au început să-și cam facă de cap. probabil acesta a fost prețul plătit de România pentru a intra în UE: să lase companiile europene să-și facă de cap. Ei bine, dacă în Germania de exemplu poți lua un credit imobiliar cu 1% dobândă pe an, în România este de 5 ori mai scump, dobânda este de 5%.

Recent, un amic de-ai mei a luat un credit în Germania pe 16 ani cu 1.5% dobândă, pentru a cumpăra o casă. În România dacă te duci la cel calculator de credit, o să vezi că un credit pe 16 ani Prima Casă vine la pachet cu o dobândă de aproximativ 5%, de 3 ori mai scump ca-n Germania.

Cum este posibil ca într-o țară în care oamenii o duc de 3 ori mai prost ca-n Germania, creditele să fie de 3 ori mai scumpe ca-n aceeași țară? Păi uite că astea sunt băncile străine, de ce să nu rupă cetățenii altor țări. Cei de la ING dacă ar pune asemenea dobânzi la ei în Olanda, probabil ar dispărea de pe piață în secunda doi. Ori ar da faliment, ori i-ar închide statul olandez, ori s-ar trezi la sediu cu ceva răscoale populare și angajații n-ar mai avea curaj nici măcar să se ducă la serviciu.

By Alex Ciocan

Blogul numarul 2, nimic mai mult... Un blog marca Alex Ciocan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *