Trăim într-o lume în care ideea de tipar digital pare să nu mai aibă nici o valoare, pare să nu mai aibă nici o influență, pare să nu mai conteze nici cât negrul sub unghie în fața internetului, considerat minunea secolului 21. Dar oare așa să fie? Oare să-și fi dat duhul tiparul digital? Să fi bătut oare internetul ultimul cui în sicriul acestuia? Ei bine, nu. Tiparul digital nu a murit și din punctul meu de vedere nici nu o să moară vreodată. De acord, în România în ziua de azi oamenii nu mai citesc, publicitatea se axează pe online în mare parte, ziare nu mai scoate nimeni, etc. Totuși, sunt destul de multe cazuri în care este nevoie ca de aer de publicitate offline.
Ce înseamnă de fapt tiparul digital?
Ca să vă faceți o idee despre ce înseamnă tiparul digital, o să trecem în revistă cele mai cunoscute produse ale acestuia. Numim produse ale tiparului digital flyerele (fluturașii publicitari), pliantele, afișele, cărțile de vizită, cataloagele publicitare, mapele de prezentare personalizate, calendarele de birou personalizate, foile cu antet, etichetele autocolante felicitările și nu în ultimul rând, ecusoanele. Sunt sigur că mulți dintre voi veți întreba ce-i cu flyerele pentru că nimeni nu mai folosește așa ceva, că nu sunt eficiente pentru publicitate și etc. Ei bine, nu este așa deloc.
Cui folosește încă tiparul digital?
Acele simple flyere alături de cărțile de vizită și restul produselor unei tipografii digitale ajută destul de mult acele tipuri de business-uri locale pentru care nu există soluție de promovare online. De exemplu să luăm o cafenea din Drobeta Turnu Severin, situată în incinta unul complex comercial. Cum va trebui să-și facă acea cafenea publicitate? Aici nu există posturi de radio sau televiziuni importante pe care oamenii să le urmărească. Singura modalitate de a te promova este prin intermediul tiparului digital.
Așadar, tiparul digital nu a murit și nici nu are de gând să moară prea curând, atât timp cât încă mai există afaceri care nu pot fi promovate cu ajutorul internetului, și sincer să fiu, cred că întotdeauna vor exista asemenea business-uri mai ales în orașele mici de provincie.