Trăim vremuri destul de dificile din multe puncte de vedere și din păcate de multe ori autoritățile statului ne lasă să ne descurcăm singuri în niște probleme care nu sunt chiar de competența cetățenilor de rând. Una dintre aceste probleme în care suntem lăsați de izbeliște se rezumă la condițiile din zona rurală a României, unde marea majoritate a satelor și comunelor NU SUNT CONECTATE LA O REȚEA DE APĂ ȘI CANAL. Se spune că un popor are parte de conducătorii pe care-i merită, însă de cele mai multe ori parcă nu ne vine să credem că noi chiar merităm la conducere oameni care să nu facă absolut nimic pentru noi ani de zile, în unele cazuri zeci de ani (există sate și comune din România Rurală care au același primar din 1989 până în prezent și care nu beneficiază nici măcar de asfalt, nu mai spunem de apă și canal, ori gaze).
Așadar, suntem nevoiți să ne descurcăm, suntem nevoiți să ne creăm singuri condiții decente demne de un trai în secolul 21 dacă cumva avem de gând să investim și să locuim în România Rurală. O investiție imperios necesară celor care locuiesc sau investesc în zona rurală se leagă de aducțiunea de apă. Forajele sunt singura soluție pentru cei care doresc să aibă apă potabilă în propria ogradă. Forajele nu sunt costisitoare și aduc în prim plan ideea de a avea apă potabilă la discreție, fără ca ulterior să fii taxat pentru ea. Singura investiție pe care mai trebuie să o faci ulterior este în tratarea apei, din punct de vedere al impurităților și bacteriologic. De impurități poți să scapi cu ajutorul filtrelor, iar de bacterii poți să scapi cu ajutorul unui sterilizator UV, o tehnologie nouă și inovatoare în ceea ce privește tratarea apei potabile.
Da, astăzi se pot elimina bacteriile din apă doar cu ajutorul unei lămpi cu raze ultraviolete, nu mai sunt necesare chimicale sau compuși care pot altera gustul sau chiar calitatea apei potabile din foraje prin generarea de reziduuri. Un sterilizator UV de calitate costă aproximativ 1200 RON și se instalează foarte simplu, recomandată fiind instalarea pe verticală astfel încât să poată fi ușor de întreținut pe viitor. Acest aparat conține un bec ce trebuie înlocuit o dată pe an, sau după aproximativ 8000 de ore de funcționare. Lămpile UV au mai multe dimensiuni, mai multe puteri, în funcție de care pot să trateze un debit de apă mai mare sau mai mic. De exemplu, un sterilizator UV cu bec de 55w poate să trateze un debit maxim de 2.7 metri cubi pe oră, ceea ce este destul de impresionant dacă ne gândim puțin mai bine.
Există însă și limite pentru aceste sterilizatoare, ele nu pot fi eficiente decât în anumite condiții despre care vom discuta în cele ce urmează. Contează foarte mult compoziția apei: duritatea apei trebuie să fie mai mică de 6 grame G. conținutul de fier trebuie să fie mai mic de 0.3 miligrame per litru, conținutul de mangan trebuie să fie sub 0.05 miligrame per litru, conținutul de hidrogen sulfurat trebuie să fie mai mic de 0.03 miligrame per litru și nu în ultimul rând, conținutul de suspensii solide trebuie să fie mai mic de 0.05 miligrame per lutru. În cazul în care aceste condiții nu se întrunesc, instalarea unui sterilizator UV nu este recomandată întrucât acești compuși se vor depune pe aparat iar eficiența lui va scădea foarte mult. Problema se poate rezolva evident prin instalarea unor filtre specifice.
Așadar, ca să răspundem la întrebarea din titlu, se poate folosi un sterilizator UV pentru eliminarea bacteriilor din apă? Răspunsul este cu siguranță DA. Atât timp cât apa este filtrată și nu există impuritățile mai sus menționate, un sterilizator UV este alegerea perfectă pentru a scăpa de bacterii, de viruși, de alge, de fungii, fără a fi nevoiți să apelați la soluții chimice care cu siguranță schimbă gustul apei și care lasă diverse reziduuri. Discutăm despre o soluție modernă, desprinsă parcă dintr-un serial Science Fiction dar care funcționează perfect. Dacă sunteți interesați de o asemenea sterilizator UV, tot ce trebuie să faceți este să urmați link-ul din acest articol sau să luați legătura direct cu cei de la topwater.ro, ei fiind cei care comercializează în România modelul de sterilizator UV55W.