Tot ce trebuie sa stii despre cantarele auto metalice

cantar-auto-beton-5Cantarele auto metalice au o lungime cuprinsa intre opt si 20 de metri si pot cantari intre 20 si 80 de tone. Cantarele sunt construite din module metalice si sunt utilizate in numeroase domenii de activitate de la constructii, la reciclare materiale sau exploatari forestiere. In plus, pot fi folosite in toate aplicatile care care necesita relocarea cantarului. Desi pretul unui cantar metalic este mai ridicat decat al unuia din beton armat, el are avantajul greutatii reduse.

Totusi, cantarele metalice necesita o mentenanta mai atenta. Principalul avantaj este ca au o durata medie de viata de 12 ani si pot veni insotite de accesorii optionale precum bordura metalica, capace pentru zona mediana, rampe din beton sau metal relocabile, fundatie prefabricata, celule de cantarire clasa C4 sau repetor de greutate.

In cazul in care cantarul este utilizat in una din urmatoarele aplicatii: determinarea masei in tranzactii comerciale, determinarea masei pentru calculul unui impozit, tarif, bonus, unei taxe, penalizari, remuneratii, indemnizatii sau al altor tipuri similare de plata, determinarea masei in scopul aplicarii legilor sau a altor reglementari legale, precum si in scopul efectuarii expertizelor solicitate de instante judecatoresti atunci este necesara omologarea metrologica a cantarului. In toate celelalte aplicatii, omologarea metrologica nu este necesara.

Capacitatea maxima de cantarire se alege functie de tipul autovehiculelor cantarite. Pentru autocamioane medii si mari capacitatea maxima standard este de 40 sau 60 de tone. O alegere a capacitatii maxime a cantarului mult mai mare fata de masa totala a camioanelor cantarite in mod curent duce la o precizie mai mica.

Sarcina concentrata, din englezescul  Concentrated Load Capacity, CLC, reprezinta greutatea maxima ce poate fi asezata pe cantar fara ca sageata structurii sa fie mai mare decat cea admisa. Aceasta incarcare simuleaza o axa dubla. CLC-ul si sageata maxima sunt parametri specificati de producator si sunt relevanti pentru structura de rezistenta a cantarului.
Foarte putini producatori specifica CLC-ul cantarelor. Se specifica doar sarcina maxima a cantarului  si sarcina totala a celulelor. Sarcina totala a celulelor este un parametru neimportant intrucat cantarul se va ceda cu mult inainte de sa se atinga aceasta valoare. In general, cu cat CLC-ul este mai ridicat, cu atat structura va rezista mai mult.

In functie de tipul vehiculelor cantarite in mod uzual se alege tipul cantarului care va fi folosit. Se va tine cont obligatoriu de CLC. In principiu orice model de cantar se poate reloca, dar unele modele necesita macarale de minim 40 de tone, trailer sau 2 camioane, autorizatii de transport speciale studii de traseu, escorte civile autorizate, etc. Toate aceste costuri impreuna cu instalarea si verificarea metrologica la noua locatie pot depasi valoarea unui cantar nou. Prin cantar relocabil se intelege un cantar care poate si demontat si remontat cu ajutorul unei macarale obisnuite iar al carui transportul poata fi efectuat cu ajutorul unui camion obisnuit.  Greutatea proprie a cantarului nu trebuie sa depaseasca 20-22 de tone.
Un cantar relocabil este necesar in cazul utilizatorilor care au spatii inchiriate sau concesionate sau la care specificul activitatii presupune mutarea frecventa cum sunt exploatarile forestiere, constructiile de drumuri sau demolarile.

One Response

  1. Dragos March 30, 2016

Leave a Reply